פרצת אבטחה
רשת האינטרנט הביתית חשופה לשורה ארוכה של סיכונים והשלב הראשון בהתמודדות מולם היא הגברת המודעות. במאמר הבא נציג את עיקרי האיומים ונבין מה לעשות על מנת לקחת חלק במניעת מתקפות סייבר
התלות ברשת האינטרנט מביאה איתה המון יתרונות אך גם איומים חדשים שלא היו קיימים בעבר. כמעט כל בית בישראל נהנה מגישה לרשת אינטרנט קווית או אלחוטית, מה שחושף את המשתמשים לאיומי סייבר חמורים. למעשה, אם בעבר נהגו להזהיר אותנו מפני חלון פתוח או דלת לא נעולה – הרי שכיום מדובר בפרצות אבטחה סייברנטית ונקודות תורפה מקוונות.
עם זאת, כדאי להקדים ולומר שיש דרכים להתמודד עם איומי סייבר. הכל מתחיל בהגברת המודעות עבור הציבור ובמתן כלים שאותם כל אחד יכול לאמץ. התמודדות עם סכנות-סייבר דורשת מודעות אליהן בראש ובראשונה, נקיטת אמצעי זהירות ושילוב בין כמה שיותר כלי הגנה. במקביל, מי שרוצה לקחת את הנושא לשלב הבא יכול לעבור הכשרה במסגרת לימודי סייבר ואולי אפילו להשתלב בענף כדי להשפיע עליו מבפנים.
היכן אתם חשופים למתקפות סייבר?
נקודות התורפה של הבית כוללות את מכשירי החשמל שמחוברים לאינטרנט ולא מוגנים באנטי וירוס, בחומת אש או באמצעי אבטחה אחרים. זה כולל כמובן את המחשב הנייד או הנייח ואת הטלפון החכם, אבל גם את מסך הטלוויזיה החכמה שמחוברת לרשת, את הראוטר ובחלק מהבתים את מערכות התאורה, החשמל, ההשקיה והמים.
נקודות תורפה אחרות הן תוצאה של שימוש לא נכון ברשת האינטרנט. מי שלא שומר על הפרטיות שלו חושף את עצמו ואת כל מי שמשתמש ברשת הביתית לגניבת סיסמאות, מידע, פרטי כרטיס אשראי, פרטי חשבון בנק וכן הלאה. כאן לא המכשירים הם אלו שמהווים את האיום, אלא מי שמשתמש בהם.
כך תשפרו את ההגנה על הרשת הביתית
חשוב לזכור שלכל דבר יש מחיר ואין אף תוכנה, אתר אינטרנט או סרטון שצפיתם בו ולא שילמתם עליו משהו. אמנם כבר לא נהוג לגבות מאתנו ישירות את הכסף, אבל אנחנו משלמים על זה בדברים אחרים ובדרך כלל בפרטיות. במילים אחרות, מי שרוצה לשפר את ההגנה על הרשת הביתית ועל המכשירים שמחוברים לאינטרנט צריך לאמץ כללי שימוש נכונים.
מומלץ לבדוק מי עומד מאחורי כל אתר שאליו גולשים ולא למסור פרטים לגורמים לא מזוהים. אם מבטיחים לכם משהו שנראה טוב מדי בכדי להיות אמיתי, סביר להניח שהוא אכן לא אמיתי. במקביל, רצוי להשקיע כמה עשרות שקלים בחודש בתוכנת אנטי וירוס טובה ולהתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי אבטחת הרשת.
יש להיזהר מפרסומות, הבטחות ופיתויים ולהתרחק מכל שירות שלכאורה ניתן לכם בחינם – בעוד מאחורי הקלעים יש מי שאוסף עליכם מידע רגיש. זה אולי נראה מסובך, אבל תתרגלו מהר מכפי שחשבתם וזה שווה את ההשקעה.